Av Norvia Nutrition – Publisert: 16.03.2021

Hva som er viktig i forbindelse med slanking og vektreduksjon

Jo eldre vi blir jo mer vanlig er det å gå opp i vekt.

Når du blir eldre begynner kroppen din å gjennomgå endringer, man er ofte mindre fysisk uten at appetitten går tilsvarende ned, og dermed reduseres kroppens muskelmasse og kroppens energibehov er mindre. Derfor er det viktig at du endrer dine vaner med tanke på ditt kosthold og holder deg i fysisk aktivitet.

De fleste av oss merker det, langsomt, men sikkert. I tenårene og 20-års alderen kunne de ekstra kaloriene trille av; noe Statistisk Sentralbyrå sin Levekårundersøkelse fra 2017 bekrefter: Hele 7 av 10 unge i alderen 16-24 har en normal BMI (Body Mass Index) eller er «normalvektig». Dette tallet kryper imidlertid nedover etter hvert som alderen øker.

I aldersgruppen 25-44 år er tallet «normalvektig» 55%, og ser vi på tallet i gruppen 45-66 år så faller tallet helt ned til 42%! *

Kilde: SSB

Hvorfor er det naturlig å gå opp i vekt jo eldre man blir?
Kroppen tilpasser seg alderen din. Yngre mennesker bruker mer energi fordi de har mer muskelmasse som er det kroppsvevet som forbrenner flest kalorier; og eldre som har mindre muskelmasse forbrenner dermed mindre energi. Noe av det som påvirker vekten din er at fett blir deponert i områder hvor det tidligere var muskelmasse, og at det dermed var lettere å bli kvitt overflødig vekt i yngre alder.

Når du blir eldre, mister du altså muskler som blir erstattet med fett og dermed minsker energibehovet. Det er derfor ekstra viktig at man holder seg fysisk aktiv når man blir eldre.

  • Kroppsfettprosenten hos en mann mellom 20-30 år varierer normalt mellom 18-21%. Mellom 41-50 år øker fettandelen til 25% av kroppsvekten, og over 60 år til 26% eller høyere.
  • Kvinner har gjennomsnittlig 22-24% kroppsfett når de er mellom 20-30 år, som øker til 27-30% mellom 41-50 år, og over 31% etter at de har fylt 60 år.

    Kilde: KK

Kroppens behov for kalorier reduseres med alderen pass på!
Å leve et aktivt liv uansett alder er viktig, ikke bare med hensyn til vekten din.  Men det er like viktig å passe på kaloriene som vi inntar hver dag.  For eksempel:

  • En 31-årig kvinne som f.eks. veier 57 kg, må konsumere 2000 daglige kalorier for å opprettholde vekten sin.
  • Den samme kvinnen i en alder av 45 vil bare trenge 1850 kalorier.


Hvis du i stedet fortsetter å spise 2000 kalorier om dagen, vil du få et overskudd på 150 kCal per dag som i løpet av et halvt år tilsvarer ca. 4,5 kg. *

Kilde: Veien til helse

Beregn ditt kaloribehov for å opprettholde stabil vekt
For å beregne ditt kloribehov skal alder, vekt, høyde, samt aktivitetsnivå tas med for å være korrekt:
Besøk: NHI

Hva gjør man hvis man går opp i vekt og vil redusere denne?
For å redusere vekten må man redusere inntaket av energi, dvs. inntaket av kalorier. Det høres enkelt ut, men det er ikke alltid så enkelt å redusere mat- og drikkevareinntaket og samtidig sørge for at alle nødvendige næringsstoffer tilføres kroppen.

Det er også viktig at man ikke reduserer for mye muskelmasse under vektreduksjonen, i og med at man da reduserer antall kalorier som kroppen forbrenner, og dermed går lettere opp igjen i vekt.

Motivasjon til å gjennomføre ønsket vektreduksjon er også en viktig faktor, og mange motiveres av en mer effektiv vektreduksjon hvor man kan se resultater av sin innsats innenfor overskuelig tid. Det er ikke alltid så enkelt, i og med at fettvev lagrer kalorier meget effektivt, og at 1 kilo vektreduksjon tilsvarer at man må forbrenne ca. 7.000 kalorier mer enn kaloriinntaket. I tillegg til effekt, er sikkerhet meget viktig, dvs. at man ikke får bivirkninger under eller etter vektreduksjonen.